Les nostres accions poden modificar la forma de pensar?
Hi ha expressions lingüístiques que plantegen metafòricament una pregunta que la ciència s’ha fet durant molts anys: Què va ser primer, l’ou o la gallina?
Dins la psicologia, una de les ciències que també busca l’origen i l’ordre dels diferents factors, ens agrada més…: L’ocell, està content perquè canta o canta perquè està content?
I els humans, seguint el símil animal, ens sentim més feliços perquè fem activitats que ens animen o bé fem aquestes activitats quan sentim la felicitat?…
Diferents investigacions i l’experiència professional diària van en una mateixa direcció: Tot i que és evident que quan estem anímicament més positius tenim més ganes d’activar-nos i participar en dinàmiques que contribueixen a mantenir aquest estat d’ànim; també ho és que, sovint, iniciar aquestes activitats (encara que sense tanta motivació) contribueix a sentir-nos millor.
Ho podem notar quan posem música que ens agrada, mengem el nostre plat preferit o veiem una sèrie que ens ve de gust. Quan quedem amb persones que estimem o, fins i tot, quan imaginem situacions agradables. Per tant, hi ha accions que (incloent les que habiten en el nostre imaginari) contribueixen directament al nostre optimisme.
El nivell d’afectació en la manera de pensar que poden tenir petites accions és tal, que fins i tot s’ha vist que les expressions facials forçades (arrugar el front, arquejar les celles, serrar les dents o somriure, per exemple) poden desencadenar pensaments en una o altra direcció.
Un estudi de la Universitat de Kansas publicat al Psychological Science el passat 2018, va concloure que un somriure pot influenciar en el nostre estat. De fet, segons les investigacions, somriure durant un moment d’estrés pot ajudar a reduir la intensitat de la resposta fisiològica al mateix, indepentdentment del nivell de felicitat “real” de la persona en aquell moment.
L’experiment de l’investigador Jingjing Chan publicat per Biological Psychology va en la mateixa direcció, indicant que les microexpressions facials ens predisposen a estats anímics derivats, és a dir, si la nostra cara somriu ens sentim més predisposats a estar contents i a reaccionar positivament, mentre que si arruguem el front i ens posem seriosos, el nostre pensament treballa en la direcció contrària.
Ho explica tant bé el Mago More en aquest link que us convidem a escoltar-lo uns minuts. I a practicar el petit experiment que proposa 🤓.
Si podem intervenir tant directament en el nostre estat a través d’allò que fem, activitats com moure’s, parlar, abraçar, jugar, fer esport, tocar instruments, sortir a l’aire lliure o caminar descalços haurien de formar part de les nostres dinàmiques habituals!
Amb aquesta informació et proposem dos exercicis: una activitat i un experiment. T’hi animes?
Activitat proposada
Elabora una llista amb activitats de poca dificultat que t’agradin. Considera vàlides tant les que t’han aportat serenitat durant el confinament com les prèvies al mateix. No han de ser complexes ni cares; han de ser possibles de fer en la teva vida quotidiana.
Procura fer-ne almenys una cada dia durant una setmana.
Observa si, amb la pràctica, se t’acudeixen més petites accions a afegir a la llista.
Probablement, passats uns dies puguis improvitzar al matí i pensar alguna novetat per al teu dia que et faci somriure.
Experiment proposat:
Posa el despertador 5 minuts abans de l’hora H a la que realment et vols llevar.
Fes que torni a sonar a l’hora H.
Somriu (de manera forçada) durant aquests minuts entre el despertar-te i l’hora H.
Combina-ho amb la respiració relaxada (però procura no adormir-te!).
Aixeca’t del llit quan soni el despertador, però aquesta vegada amb una cançó que t’agradi i et generi bones vibracions (i que hauràs preparat la nit anterior per tal que de bon matí tot vagi rodat).
Repeteix l’activitat durant una setmana i observa’t.
Les dues propostes es poden combinar. I si, a més, prens notes sobre les teves noves idees, les activitats que vas fent i com et fan sentir, encara millor!!
Podem, doncs, treure partit del cercle depenent que hi ha entre els pensaments i les accions quan l’utilitzem al nostre favor i provoquem, amb petites activitats preparades, que la nostra ment sigui més positiva.
Per tant, per a ser més feliç, somriu!
Llums, càmares i ACCIÓ!
Un cop de mà? A Tu Pots Psicologia et podem ajudar.