Segons el psicòleg nord americà RJ Sternberg podem trobar 7 tipus d’amor en la seva Teoria Triangular de l’Amor. Per a poder fer aquesta classificació, considera com a factors fonamentals per a la consolidació de tota relació amorosa els components següents:
La INTIMITAT és la que dóna calidesa emocional a la relació, generada per la confiança entre dues persones. El COMPROMÍS es basa en una promesa de continuïtat que ens aporta seguretat, mentre que la PASSIÓ està vinculada al desig. En aquesta Teoria Triangular, si en una relació hi tenen lloc aquestes tres premisses (Intimitat, Passió i Compromís) l’Amor es consuma, és a dir, és ple.
Però no totes les relacions consoliden l’amor més complet. Per aquest motiu, i en combinació dels tres elements, Sternberg reconeix 7 tipus d’amor:
- Amor Carinyós: El trobem quan la relació es basa únicament en la intimitat i la confiança. És la relació que mantenim amb algú quan aquesta està fonamentada en l’amistat.
- Amor Romàntic: Es troba amb la combinació de components d’intimitat i passionals, és a dir, hi ha proximitat emocional i també passió, però en canvi no hi ha compromís. Són relacions de durada més breu ja que no contemplen la continuïtat com a parella.
- Amor Capritxós: Quan allò que ens uneix a l’altre és únicament l’atracció i el desig més instintiu.
- Amor Fatu: Aquell en què trobem compromís i passió, però no hi ha massa proximitat emocional, és a dir, és un amor més narcissista.
- Amor Buit: Quan l’únic motiu per a mantenir la relació és que s’ha pres un compromís amb aquella persona, però ni ens hi sentim propers ni hi ha passió.
- Amor Sociable: En diríem també amor de companyia. En aquest cas es combina el compromís amb la intimitat i confiança, tot i que no ens sentim atrets un per l’altre en un sentit més passional.
- Amor Consumat: Quan hi trobem els tres elements, tal i com s’ha comentat anteriorment.
Tenint en compte aquest model, en quin tipus de relació et sents més identificat?
Lluny de desanimar-nos si no vivim en un model número 7, el triangle ens pot indicar quin factor ens caldria alimentar per a poder viure amb més plenitud la nostra relació sentimental. D’aquesta manera, ens podem sentir menys perduts quan notem “que no estem gaire bé” però ens costa identificar un motiu concret.
També és cert, és clar, que el Model Triangular ens pot servir de referència per a saber què hem de buscar o intentar identificar en una relació amb algú, de manera que ens sentim més segurs a l’hora de fer passos endavant.
Llavors, en quin punt et trobes?
Comments (1)