Tot i que una ruptura sentimental s’allunya de la pèrdua d’una persona estimada, el món emocional i les fases d’integració que es viuen tenen forts punts en comú. El dol, o dolor per la pèrdua, conté elements diferencials en el cas de superar la relació amb una ex parella però revisar-ne les etapes ens pot ubicar una mica. Basant-nos en les investigacions de la psiquiatra Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004: Coneguda per dedicar-se al procés de la mort i el món emocional que l’envolta, integrant-los com a part de la propia vida), habitualment podem diferenciar les fases que segueixen:

Fase 1: Atònits, altament sorpresos, incrèduls >>>> Davant la decisió de la nostra parella, fins i tot encara que ho poguéssim preveure. Igualment pot passar davant la descoberta d’alguna notícia que, per a nosaltres, és motiu de trencament de la relació.

Fase 2: Negació de la realitat >>>> Apareixen els “No pot ser, no ha passat, té una explicació lògica, …” En resum, un missatge autogenerat de “no cal patir el dolor perquè la situació no és real”.

Fase 3: Ràbia contra l’altre >>>> Es va veient que la situació ha canviat i se’n culpa a l’altre: per dir-ho o per no dir-ho, per haver o no donat oportunitats, pel seu comportament, pel seu engany, pel seu egoisme, pel seu respondre o no respondre als missatges, pel seu bloqueig a les xarxes socials,…. Per tot. Estem enfadats i la sortida a aquesta ràbia és la queixa, la crítica, la burla o el tracte poc assertiu.

Fase 4: Por a la soledat>>>> Ens sentim sols sense l’altre. Aquesta fase pot incloure intents de tornar enrera i possibles promeses amb reconciliacions temporals poc productives.

Fase 5: Dolor >>>> El dia a dia ens retorna a la realitat, que es viu amb impotència i tristesa. Es plora, es busca estar sol/a, es recorda (especialment els bons moments), s’eviten llocs i persones. Cal buidar tanta tristesa….

Fase 6: El dolor es redueix>>>>> De manera progressiva, va arribant el moment en què cal dir adéu al passat. En ocasions, inclou el perdó a l’altre i també a un mateix.

Fase 7: Recuperació de l’energia>>>> Apareixen nous projectes, noves idees, altres objectius, altres activitats i altres persones. La reactivació ens acosta a poder fer una assimilació positiva de la nova situació.

És important passar per totes les etapes per tal de superar una ruptura sentimental. A vegades ens fan por la ràbia o la tristesa, però són emocions humanes, respostes afectives a les situacions que vivim que ens mostren els nostres límits i allò que ens importa. Ens fan retrobar amb nosaltres mateixos i desperten el què hi ha dins nostre. Permeten que ens coneixem millor i, fins i tot, si aprenem a gestionar-les, ens ensenyen a viure les noves situacions d’una manera més constructiva.

Fácil? No gaire. Possible? A diari.

Poc a poc. I, si necessites ajuda, demana-la. No ens fa més dèbils sinó més àgils! Seràs benvingut/da, identificarem per quina etapa vas o si el teu procés es diferencia de la majoria i li cal una nova perspectiva per a desencallar-te.

I si ets tu qui ha decidit fer el pas, també hauràs notat el procés de dol tot i que, sovint, s’haurà iniciat durant la relació i, un cop acabada, pot trobar-se fins i tot en fase 6 o 7. Possiblement ho has passat malament abans i potser, fins i tot, quan acaba la relació acabes també amb el suport o ajuda professional que poguessis haver sol.licitat. Es recomana fer seguiments periòdics per tal de garantir que has tancat una etapa i estàs realment preparat per a la següent.

 

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn