Infidel? Víctima d’infidelitat?
Segons la notícia publicada pel Diari de Lleida el passat mes de juny, l’estudi sobre infidelitat durant el confinament elaborat per la plataforma Ashley Madison (destinada a persones casades o en parella que busquen una aventura fora d’aquesta), exposa que Manresa és una de les ciutats catalanes amb més inscrits. Segons aquest estudi, dins Espanya, ocupa una posició dins les 20 primeres del rànquing. En aquest rànquing apareixen 7 altres ciutats catalanes amb més infidels (segons el diari), com Barcelona, Girona, Lleida o Sabadell (Font: Diari de Lleida, 19 de juny de 2020).
Tot i que aquestes dades fan referència als mesos de confinament, al 2019 segons una enquesta de Groupon, el 20% dels enquestats a Catalunya va reconèixer haver estat infidel a la seva parella i un 34% reconeix que li han estat infidel (Font: Catalunya diari, 12 de febrer de 2019).
Els motius, significats i conseqüències d’una infidelitat són tan variats com la tipologia de persones i de relacions que podem tenir actualment amb algú. Aquest fet ha provocat que la definició de la pròpia infidelitat sigui més complexa que mai.
Les múltiples interpretacions que té cada capítol identificat com a tal també aporten dificultat a l’hora de posar-se d’acord entre les persones afectades.
De tota manera, alguns autors identifiquen fins a 9 tipus d’infidelitat que inclouen les que llistem a continuació:
1. La directa o premeditada, és a dir, la que prové d’una planificació i/o intenció inicial.
2. La indirecta o espontània, que seria aquella que té lloc sense l’esmentada planificació.
3. La virtual, que es porta a terme per mitjà de les pantalles.
4. La sexual, que inclou relacions íntimes amb qui no és parella teva.
5. L’afectiva, que destaca per tenir sentiments amorosos intensos per una persona fora de la parella.
6. La defensiva, en què una persona no és sent valorada dins la relació i busca reforçar la seva seguretat sentint-se’n fora de la parella.
7. L’addictiva, que busca cobrir una necessitat de quantitat o tipologia de sexe no coberta dins la relació.
8. La venjativa o per despit, que s’origina en resposta a haver-ne estat víctima.
9. La funcional, que té lloc quan una persona vol deixar la seva parella però no sap o no vol estar sola en aquesta etapa.
Enmig de la varietat de definicions i marcs de referència, trobem un nucli comú: el trencament de la confiança.
L’autora, conferenciant internacional i psicoterapeuta de parella, Esther Perel, considera que la infidelitat inclou un o més dels següents components:
. El secretisme.
. L ‘atracció.
. La implicació emocional.
Llavors, per què no sempre estem d’acord en si hi ha hagut o no infidelitat i en qui n’és el o la culpable?
Degut a que majoritàriament apliquem un biaix interpretatiu a les situacions en funció de si ens passen a nosaltres o a les nostres parelles.
Solem explicar les nostres accions en funció del “context” (el lloc i el moment, la provocació per part de l’altra o altres persones involucrades, els efectes de l’alcohol o varis tòxics, la desatenció per part de la nostra parella, l’estrés laboral o familiar, …) reduint al màxim el pes de la nostra voluntat.
Però, en canvi, a l’hora d’explicar la conducta de l’altre, li atribuïm plena responsabilitat dels fets. La responsabilitat, doncs, ara passa del context a la “persona”.
Tendim a considerar la resta d’explicacions com a excuses poc vàlides, deixant de parar atenció a informació que pot ser rellevant per a entendre realment el què ha passat.
Així, tant la interpretació de si hi ha o no els components esmentats com les diferències a l’hora de buscar-ne les causes, augmenten el distanciament que sentim envers l’altra persona quan intentem trobar explicacions comuns als fets, augmentant encara més la tensió i dificultant poder pensar amb claredat per a pendre les decisions necessàries. Aquestes, que poden incloure moltes accions entre els extrems de deixar-ho o seguir, segurament comportaran en la majoria dels seus protagonistes alguns símptomes com l’angoixa, la por, incertesa per al futur, inquietud motriu, insomni o despertars nocturns, fatiga per sobre del nivell d’activitat, pensaments intrusius que impedeixen la concentració o indecisió.
Per aquest motiu els professionals de la psicologia especialitzats en relacions socials i personals podem ajudar molt en aquesta etapa.
Un cop de mà?
Si ho estàs passant malament perquè ets infidel, la teva parella ho és (i t’ho ha dit o ho has descobert), o estàs amb algú que ja té parella, i no saps com afrontar aquesta etapa o reduir els símptomes dits, pots demanar hora a tupots@tupotspsicologia.com.
… Properament resoldrem altres qüestions sobte aquest tema.
Et convidem a seguir atent@ a les nostres publicacions.