En aquest post hi trobaràs informació sobre la psicologia del confinament: estudis, guies publicades adreçades als diferents grups de població, telèfons d’atenció als professionals municipals i sanitaris, i, finalment, també una guia per a l’afrontament de la mort de persones estimades elaborada pel COPC (Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya).
Recull de materials d’interès sobre la psicologia del confinament:
- El País, 10 d’abril de 2020: “Le cuesta pensar y no para de comer? Astronautas y científicos polares saben cómo lidiar con el aislamiento”. Aquí.
A partir d’algunes conclusions extretes en estudis realitzats a astronautes durant les seves missions espacials i a científics aïllats a en estacions polars, apareixen conceptes aplicables a la situació actual de confinament pel COVID-19. Especialment interessants alguns símptomes que potser ja hauràs notat com:
- L’empanada mental: En situacions de confinament apareix l’empanada mental: dificultat per a recordar coses i completar tasques perquè la ment sembla estar en fase d’hivernació i estalvi d’energia ( L. Palinkas, Psicòleg Universitat del Sud de Califòrnia).
- També es podria notar un “deixar-se portar“, el mecanisme de protecció contra l’estrés crònic per aïllament quan, tot i no controlar la situació, saps que aquesta millorarà (N. Smith, Universitat de Manchester).
- Fer exercici de resistència (no de força) millora l’adaptació física i psicològica (estudi en un simulacre de missió a Mart, 2010-2011).
- Cal centrar-se en el present, en allò controlable. No en el futur incert i no controblable (E. Barret, Psicòloga de situacions extremes de la Universitat de Manchester).
- Escriure textos llargs (més que missatges curts tipus xarxes socials), com portar un diari de confinament o comunicar-se en e-mails, ajuda a reflexionar i fer un exercici d’introspecció positiu, a més de trobar espais propis per a estar sol/a, per petit que sigui l’espai compartit (D. Urbina, tripulant de Mars 500).
- Fàcilment poden haver-hi conflictes entre els que comparteixen un mateix lloc, “es nota tot de tots”, per tant, cal concentrar-se conscientment a ser amable i aportar alegria aprenent a celebrar petites coses i fent celebracions per motius varis (E Barret).
- I no oblidar-se del sentit de l’humor (estudi sobre tripulacions de submarins d’Israel), útil sempre que no sigui intimidatori (E. Barret).
2. Llibret- guia d’Althaia per l’Afrontament psicològic del confinament pel Coronavirus SARS-CoV-2. Aquí.
Amb consells específics per adults i famílies.
Adults:
- Informació dosificada i contrastada.
- Mantenir-se actiu, amb horaris, rutines i tasques.
- Tenir cura d’un/a mateix/a: descans, exercici, relax, oci, …
Pares, mares i cuidadors/es d’infants:
- Donar-los informació verídica, senzilla i adaptada, oferint-los protecció.
- Ensenyar-los hàbit d’higiene i prevenció.
- Mantenir hàbits i rutines domèstiques, acadèmiques i d’oci.
3. Canal Salut i els Consells per a la Gestió de les emocions. Aquí.
Hi trobareu consells molt ben explicats per a la millor gestió de les emocions sobrevingudes arrel del confinament diferenciats en els següents apartats:
- Adults.
- Famílies amb infants.
- Famílies amb adolescents.
- Persones grans.
- Consumidors de drogues i altres tòxics.
4. Si ets jove o treballes amb joves, l’Àrea de Joventut de la Generalitat de Catalunya publica dues guies sota el títol “Com trobar-hi sentit”. Aquí.
- Consells pràctics per a joves durant el confinament.
- Consells pràctics per a professionals que treballen amb joves durant el confinament.
5. Diputació de Barcelona i Col.legi oficial de Psicòlegs. Telèfon d’atenció al personal municipal (província de Barcelona, excepte Barcelona capital. Aquí.
- Telèfon d’ajuda per al personal municipal que dóna serveis directes a la ciutadania (policies locals, serveis d’atenció domiciliària, agents cívics, brigada municipal, serveis de neteja i recollida de residus, transports públics, serveis funeraris o personal voluntari, entre d’altres): 93 472 50 50
6. Fundació Galatea i Col.legi Oficial de Psicòlegs. Telèfon d’atenció psicològica al personal sanitari. Aquí.
-
Servei telemàtic de suport psicològic gratuït a tots els professionals de la salut en situació de patiment emocional. El servei es troba actiu en el telèfon 935678856.
7. Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya: altres guies concretes sobre el moment present. Aquí
Especialment recomanades:
- Guia per a la gestió de les relacions i la convivència durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19. Aquí.
- En cas de pèrdua d’una persona estimada: Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19. Aquí.