Com pot actuar l’Autoimatge com a factor protector?

La imatge és allò que projectem cap enfora. La nostra constitució, el nostre color de pell, ulls o cabell, la nostra alçada, pes i talla. Des de fora també es detecta de nosaltres un estil determinat a l’hora de cobrir-nos i complementar-nos. Aquest pot ser variable en el dia a dia o bé pot estabilitzar-se segons les nostres preferències. I dependrà de la nostra tasca diària que puguem decidir-lo amb més o menys llibertat. Per aquest motiu no és fiable jutjar a les persones per com vesteixen en un moment determinat, ja que ens podem equivocar amb molta facilitat.

Aquests elements poden estar afectats i/o condicionats per influències socials que ens arriben constantment a través dels diferents mitjans. Aquestes influències, les podem  viure com a inspiració, idees o orientacions, o bé de manera més determinista, fent que puguem arribar a sentir-nos incòmodes amb el nostre propi cos o manera de cobrir-lo.

Però la nostra imatge inclou també part de la nostra personalitat que creiem que pot passar desapercebuda però que dona una idea bastant fiable als altres de com som. De la nostra timidesa, per exemple,  perquè mirem molt a terra, del nostre nerviosisme perquè no sabem estar quiets o de la nostra seguretat per la nostra postura oberta i mirant endavant. Aquests petits indicadors a través del nostre comportament, configuren també la impressió que donem des de fora, en forma de comunicació no verbal.

Si mirem una mica més endins, hi trobem la nostra Autoimatge. Allò que pensem de nosaltres mateixos. Si l’autoimatge és positiva, ens permet mostrar-nos com som i com ens sentim, al mateix temps que ens permet mirar-nos de manera crítica (constructivament) i trobar característiques millorables, podent ser un objectiu per a nosaltres, millorar-les.

Una Autoimatge adequada resulta factor protector de situacions com:

. L’excessiu culte al cos i els complexes que se’n poden derivar.

. La dependència de l’aprovació de la nostra vida quotidiana a través de l’exposició de la mateixa a les xarxes socials.

. L’actitud a la defensiva davant la detecció de les nostres dificultats, evitant tractar-les directament i desviant-ne l’atenció.

. La creença de que som inferiors a la resta, permetent per aquest motiu que no ens tractin amb el respecte adequat.

. No mostrar les nostres habilitats, és a dir, allò que sabem fer i que pot ser un factor de creixement personal i social.

. La timidesa excessiva que ens aïlla socialment de la resta de persones amb qui ens agradaria estar.

. La creença que som millors que molts altres, comportant-nos amb actituds de superioritat que resulten poc assertives i socialment poc acceptades.

Per aquest motiu, és tant important el respecte cap a un mateix, base d’una Autoimatge positiva.

Respectar-se inclou veure’s un mateix com a persona que pot cometre errors però que també pot corregir-los i potenciar totes aquelles àrees personals per les que destaquem i que ens fan diferents a la resta.

Creure en les nostres possibilitats i valorar-nos no només per allò que tenim, som o fem, és el que ens protegirà del tracte injust i de la invisibilitat.

Si necessites recursos concrets per a superar el teu cas, demana hora i t’hi ajudarem 🙂

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn