Alguns dels estats d’ànims més habituals en les persones que es queden sense feina són la por i la incertesa:”I ara què?”. Davant aquesta situació, el millor és no quedar-se aturat sinó començar a actuar de seguida.
Si bé és cert que no totes les teves accions tindran resposta immediata i que passats uns dies o setmanes pots ser víctima de la desmotivació, cal lluitar contra aquesta i seguir pensant opcions i no descartant consultar cap idea que et vingui al cap. Només mantenint-se actiu les coses canvien. Per aquest motiu, et proposem algunes idees. A part del llistat que té per objectiu recol.locar-se en el món laboral, cal considerar que el temps que et quedi per ocupar serà important omplir-lo de contacte social, esport, activitats lúdiques econòmiques i aquelles coses que mentre treballaves no podies fer amb dedicació, com cuinar o estar amb els fills.
Anem a per les opcions enfocades a trobar feina:
. Adreçar-se al Servei d’Ocupació més proper. Al Consorci o a l’Ajuntament del teu municipi.
. Apuntar-se a l’OTG, és a dir, al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Disposa d’una àmplia xarxa d’oficines i cal adreçar-se a la que et correspon en funció del teu municipi de resìdència. Ex. OTG Manresa, C/ Verge de l’Alba, 5-7. Tel. 93 8748842.
. Internet: Des dels serveis del mateix SOC fins a webs especialitzades en l’intercanvi de dades entre candidats i empreses. Les més utilitzades? Doncs https://feinaactiva.gencat.cat (recull totes les ofertes gestionades pel SOC Generalitat) i www.infojobs.net (on pots omplenar una fitxa amb les teves dades personals i CV, a més de filtrar les ofertes que vols que t’arribin directament al teu correu electrònic). Per aquells que no dominen l’espai virtual, és altament recomanable assistir a algun dels cursets gratuïts que es fan a molts municipis o bé utilitzar els ordinadors d’accés gratuït (tipus PIJs, Biblioteques, Telecentres, …) per aprendre’n una mica més i perdre-li la por.
. La Premsa. Diaris locals i regionals tenen els seus espais per a les ofertes laborals. Regió7, La Vanguardia, Primera Mà, Mercat Laboral, entre altres. Els podeu comprar o consultar-los gratuïtament a la Biblioteca.
. Plantejar-se unes oposicions. Es poden consultar les convocatòries al DOGC i al BOP.
. Empreses de selecció de personal i empreses de treball temporal (ETTs). En totes elles, hi ha un intermediari entre tu i l’empresa que busca algú amb un perfil com el teu. En el primer cas, és només una selecció de candidats. En el segon, la mateixa ETT és qui et fa el contracte de manera temporal per a cobrir una plaça per una temporada o perquè després d’aquest contracte temporal sigui la pròpia empresa qui te’l faci directament.
. Autoocupació, és a dir, establir el teu propi negoci com a autònom o amb altres formats. Et pots informar de tots els passos per a la creació d’una nova empresa als punts d’informació especialitzats en aquesta tasca, com els que trobaràs als diferents consorcis. Busca el de la teva zona, com l’agència de Desenvolupament del Berguedà (www.adb.cat) o el Consorci del Moianès pels d’aquesta zona (www.consorcidelmoianes.cat) , o bé a través del CEDEM Manresa, a les oficines del Palau Firal (www.manresainclusio.cat, www.cedem.ajmanresa.cat ).
. Fer ús de les relacions socials, és dir, informar als nostres coneguts que estem en situació de buscar feina i de quines àrees éstem buscant feina. Aquesta part, més les autocandidatures (és a dir, presentar-nos directament a algú o alguna empresa exposant la nostra situació i experiència encara que no sapiguem si actualment busquen a algú), ens pot deixar portes obertes que poden tenir resposta en qualsevol moment.