Entrenar, en qualsevol àmbit, és sinònim de practicar. Practicar és el que ens permet adquirir experiència i augmentar el nostre grau de coneixements i de correcció. Això és el que hem fet durant aquesta setmana en el curs “Entrenament de la memòria” que el CFI Cercs- Berguedà ha organitzat a Berga, amb la docència a càrrec del TuPots (Lídia Costa). La predisposició del grup de participants i el format de les activitats han permès que fos un curs molt pràctic. I aquest fet ha portat a la conclusió general que el cervell, i les neurones que el configuren, són un múscul més i que, com la resta, fer-lo treballar fa que sigui cada vegada millor.
Habilitats com l’atenció, l’orientació espaial i temporal, el càlcul mental o bé la fluïdesa verbal estan relacionades amb els processos memorístics.
Quines activitats m’ajuden a millorar la meva memòria?
Entre altres, podem practicar amb facilitat…
- Fer els típics passatemps: les 7 diferències, sopes de lletres, mots encreuats, sudokus, … perquè desperten l’atenció visual , la memòria de treball i la retenció a llarg termini.
- Practicar l’escolta activa com a forma de reforçar l’atenció auditiva.
- Recuperar els còmputs simples sense calculadora per potenciar la memòria de treball.
- Recordar refranys, frases fetes o acudits, així com memoritzar cançons en format auditiu o escrit.
- Veure i reproduir paraules, gràfics o dibuixos per a posar a prova la memòria immediata.
- Utilitzar mnemotècnies per a recordar llistes de paraules i poder aplicar les tècniques a aquells llistats que ens siguin d’utilitat (com la llista de la compra).