Autocrítica: Capacitat que tenen o desenvolupen algunes persones a l’hora de valorar les accions portades a terme. Implica fer una mirada profunda a les situacions per tal de detectar què podíem haver fet, fet millor o, en ocasions, no haver fet. I aquesta radiografia no acaba aquí sinó que, si s’acompanya d’una intenció de millora, és el que aportarà un bon anàlisis de la situació i en facilitarà l’optimització.

Per tant, actuant amb esperit autocrític, què pots aconseguir?

. Guanyes molt temps a l’hora de millorar actituds que no et funcionen.
. És fonamental per a poder canviar. L’autoconsciència sense autocrítica només et permet descobrir com ets però no permet detectar allò que no estàs fent bé en relació al teu objectiu.
. Permet atribuir responsabilitats equitatives.
. Augmenta les probabilitats d’èxit a nivell professional ja que fa que puguis revisar el teu rendiment com si fossis la teva pròpia competència.
. Millora la part de vida de parella que depèn de tu.
. Et fa més coherent i realista.

Però:

. Hi ha el risc de passar-se per sobre i responsabilitzar-se o castigar-se en excés.
. Pot augmentar la teva incomprensió cap als que no ho són i fins i tot alterar la relació amb les persones que et fan responsable de situacions en què també elles són protagonistes.
. Detectar punts propis de millora t’obliga a ser valent: cal assumir-los i fer-hi alguna cosa. I no tothom té el valor de mirar-se a si mateix i posar-se mans a l’obra.

Jo crec que els valents viuen millor, si saben com fer-ho. És una aposta personal. T’hi apuntes?

 

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn