El debilitament del sòl pèlvic comporta diferents problemes a tenir en compte.

Què és el sòl pèlvic?

És un  conjunt de músculs de la pelvis menor, en forma de bol, que tenen com a funció donar suport flexible a les vísceres; la bufeta,la uretra,la vagina, el recte i els seus esfínters. Aquest conjunt de músculs també és coneix amb el nom de  perineu.

És imprescindible mantenir els músculs del sòl pèlvic forts, sans i estables per evitar que es debilitin i es lesionin. Així podrem prevenir un possible descens de les vísceres i evitar l’aparició de diverses patologies.

La debilitació del sòl pèlvic es produeix sobretot per:

–  Embaràs i part.

–  Menopausa

–  Envelliment

–  Esports d’alt impacte, córrer, saltar,…

–  Restrenyiment.

Quins problemes porta aquest debilitament?

– Incontinencia urinària: Aquest és segurament el problema  més freqüent  en la dona de mitjana edat o edat avançada. Es defineix com la pèrdua involuntària d’orina en quantitat i freqüència suficient com per suposar un problema social i d’higiene per la persona que el pateix. N’hi ha de diferents tipus segons el seu origen. Les més freqüents són:

Incontinència urinària d’esforç: pèrdues d’orina associades a qualsevol activitat física o moviment com tossir o esternudar, riure, saltar, córrer,…, degut al augment de la pressió abdominal

Incontinència urinària d’urgènciaés deguda a una mala contracció del múscul de la bufeta. Es manifesta com un desig imperiós i sobtat d’orinar freqüentment, que no es pot controlar.

Incontinència urinària mixta: presenta característiques dels dos tipus anteriors.

– Prolapse: descens o caiguda de les vísceres de la pelvis.

–  Disfuncions sexuals: la debilitat de la musculatura del sòl pèlvic redueix la irrigació  sanguínia de la zona, de manera que dificulta la sensibilitat sexual en el coit i la intensitat dels orgasmes, fins i tot es pot presentar dolor en el coit.

 

Què podem fer per a prevenir i/o tractar aquests problemes?

– Prendre consciència de la musculatura de la zona del perineu, musculatura abdominal i respiratòria.

– Aprenentatge de les contraccions del perineu i musculatura associada.

– Gimnàstica abdominal hipopresiva.

– Electroestimulació.

Entre altres.

 

Per:

Elisabet Costa Font. Fisioterapeuta col•legiada número 3952.

Experta en Obstetricia i Uroginecologia . Serveis de preparació al part, recuperació post part, recuperació de sòl pelvià, tractament i prevenció de la incontinència urinària, anorgàsmia, dispaurènia, vaginisme, prolapse o descens de la bufeta, úter, uretra o recta. Gimnàstica abdominal hipopressiva. Telèfon de contacte: 636526031

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn