Enrique Rojas, el mediàtic psiquiatra espanyol, quan parla de l’amor conjugal, considera que sovint cal posar-hi bastant de la nostra banda per aconseguir una relació duradora. Amb voluntat, intel.ligència i compromís, proposa remeis com els que segueixen.

  1. Saber fer “borrón y cuenta nueva”, és a dir, ser capaç d’assumir i digerir aquells capítols del passar que ens allunyen d’adoptar una posició conciliadora. No envà fa pensar l’expressió: “Tots els amargats viuen en els seus records dolorosos”.
  2. Esforç per no fer retrets. Retreure les actituds, defectes o errors de l’altre amb gaire freqüència no l’ajuda , per una banda, a la millora dels mateixos per part de l’altre ni a augmentar la nostra tolerància. Els retrets no són ni constructius ni motivants així que és millor deixar-los.
  3. Respecte. Cal tenir clar aquest concepte tant en l´ús de les paraules, de les accions i de les actituds.
  4. Estar bé amb tu mateix per poder estar bé amb l’altre. L’equilibri conjugal sovint reflecteix la suma dels equilibris personals.
  5. Evitar l’avorriment mitjançant objectius, projectes, il.lusions i motivacions comuns.
  6. Evitar discussions innecessàries. Anem a per les solucions, no ens endinsem en el món de les queixes reiterades.
  7. Vida sexual sana i fent ús de la comunicació. Bàsicament perquè sigui gaudida per les dues parts participants.
  8. Posar la màxima voluntat per a fer agradable la convivència.
  9. Tibar del sentit de l’humor en les situacions que així ho permetin.
  10. Activar la capacitat de remontar els moments difícils.
  11. Fer ús de les habilitats comunicatives clau com escoltar i parlar, bàsiques per a compartir la vida amb un company de viatge.
  12. Tenir mà esquerre a l’hora de demanar canvis, expressar desacord, fer determinades observacions respecte l’altre, … Alguns comentaris poden fer mal encara que estiguin ben intencionats així que val la pena fer-los amb diplomàcia.
  13. Recordar què li agrada a l’altre, incloent què li agrada de nosaltres, i rememorar-ho de tant en tant.
  14. Practicar l’acompanyament en els moments bons i els no tant bons.
  15. Evitar convertir-se en un espia de l’altre. Cal respectar la llibertat d’acció i aquesta ha d’estar dins els paràmetres marcats per amdós membres.
  16. Motivar l’autoestima de l’altre.

Amb aquests remeis per evitar el desamor dins la parella podem, alhora, convertir-nos en millors persones. Practicar uns hàbits saludables en el màxim d’àrees de la nostra vida ens ajuda a nosaltres, a qui ens envolta en el present i a qui ens pot arribar a acompanyar també en un futur.

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn