Ets massa controlador@? Per saber-ho, respon Sí o No a aquestes preguntes basades en varis articles sobre l’excés de desig de control publicats per la La Vanguardia.

TEST SOBRE L’EXCÉS DE CONTROL

1. Prefereixes les coses previsibles i que s’ajustin a una rutina?

2. Sents ansietat, estrés i molt disgust quan les coses no surten com havies imaginat?

3. T’agrada estar al càrrec de certes situacions perquè et tranquil.litza més que no pas que se n’encarreguin altres?

4. Et consideres una persona molt organitzada i, fins i tot, amb sistemes propis d’ordre?
5. Et consideres una persona bastant o molt perfeccionista, que t’agraden les coses ben fetes?

6. T’agrada que surti tot com estava previst?

7. Tendeixes a tenir pensament del “tot o res” i a pensar que hi ha una sola manera de fer bé les coses?

8. Sovint tens pensaments catastrofistes imaginant el pitjor final possible per a les situacions?

9. Tens elevades expectatives sobre tu mateix i sobre els altres, fet que et pot fer molt exigent?

10. Creus que ets una persona crítica amb les actuacions dels demés (i amb les teves també)?

11. Davant el dubte, prefereixes fer-ho tu que no pas delegar?

12. La gent sovint et decepciona?

13. Tendeixes a aconsellar als demés encara que no t’ho hagin demanat perquè consideres que les teves propostes són bones?

14. Odies els canvis i imprevistos?

15. Et costa relaxar-te i deixar-te anar?

16. Evites les activitats aventureres o improvitzades?

17. No pots soportar conceptes com “anar sobre la marxa”?

18. Intentes anticipar-te als possibles problemes que poden aparèixer abans que hi siguin i voldries tenir acotades totes les opcions que podrien passar?

19. Pots arribar a condicionar la resposta dels altres portant-los cap al teu terreny amb la finalitat d’estalviar-te possibles problemes?

20. Intentes evitar les sorpreses?

Si et sents identificat o identificada i respondries que Sí a la meitat o més d’aquestes preguntes, segurament pateixes d’excés de desig de control i els teus nivells d’exigència envers tu mateix@i envers l’entorn puguin generar-te malestar. Aquest es pot expressar a nivell emocional (ansietat, dificultats per al descans o el relax, impotència o frustració i estrés), cognitiu (pensament perfeccionista i excessivament crític – autocrític) i/o conductual ( deixar poc marge per a l’error, inflexibilitat i dificultats per a delegar ja que, o bé la qualitat o bé la velocitat de reacció dels altres no et convenç).

Si bé és cert que podries estar envoltada o envoltat de persones poc resolutives o poc voluntarioses, si per a tu són la gran majoria, caldria estar atents a si deixes el marge suficient com perquè prenguin la iniciativa o perquè aprenguin com fer-ho. I, fins i tot,  caldria aprendre a ampliar la teva perspectiva i obrir la ment per acceptar i reconèixer que potser la seva manera d’enfocar i fer les coses també pot ser adequada o factible, tot i no ser la teva.

Exposar-te a situacions noves o no controlades directament per a tu i buscar espais o activitats on deixar-te anar una mica, ja sigui físicament o mentalment (activitats creatives que no estan bé ni malament de manera objectiva) poden ajudar-te a augmentar aquesta flexibilitat, a aprendre a confiar en altres formes de fer i a reduir progressivament el pes i l’angoixa d’haver de fer-ho tot i sempre.

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn