La valentia és la determinació per afrontar situacions complicades o de risc. Però la seva definició no inclou que per a ser considerat valor hagi de fer-se de manera individual.

Sovint, però, es genera confusió en aquest terme, creient que un afrontament en solitari és sinònim de ser valent, mentre que fer-ho amb ajuda ens fa més dèbils. En aquest pensament extrem no tenim en compte que optar per evitar aquest afrontament directe a vegades també té el seu valor.

Però demanar ajuda no sempre és tan senzill. Alguns impediments interns, com ara els pensaments que exposarem, ens impossibiliten sol.licitar-la com si, pel fet de fer-ho, haguéssim de perdre punts en l’escala del valor.

Llavors… Quins serien els requisits necessaris per a poder demanar ajuda en un moment donat:

Psicòlegs manresa

. En primer lloc, caldrà reconèixer les nostres limitacions. Aquestes, són les habilitats o àrees que no dominem. També ens limita allò que, per característiques o coneixements, no podem assolir;  així com aquelles activitats que tenen per a nosaltes un nivell de dificultat molt elevat.

. També serà important entendre que no és necessari saber o poder fer-ho tot. De fet, si generalitzem, tots els humans tenim aquesta característica de la no perfecció.

. Però que nosaltres no sapiguem fer quelcom, no vol dir que altres no puguin fer-ho, de manera que ens tocarà reconèixer que, encara que jo no sàpiga resoldre,  resulta que altres sí.

. Per a poder ser capaç de demanar ajuda, hi ha una altra idea rellevant: La de que no cal que l’individu ho superi tot de manera individual. Els intents frustrats en solitari no ens aportaran més valor sinó que, a sobre, poden allargar el procés de recuperació.

. Així, poder desvincular la petició d’ajuda de la debilitat ens permetrà  otorgar a les nostres necessitats la importància que mereixen.

D’aquesta manera, aprenent a delegar i a confiar en les aptituds i professionalitat d’altres persones ens podrem obrir a demanar-los un cop de mà de manera assertiva. El què, el quan, l’on i a qui seran les qüestions a tenir en compte, separant de l’àrea emocional una dificultat pràctica que tenim.

Recorda que no hauríem d’arribar a extrems de necessitat per a fer una petició d’ajuda. Arribar als nostres límits ens fa més vulnerables i, per tant, ens dificulta veure’ns com a persones competents que, senzillament, i en un moment donat,  no saben o no poden fer alguna cosa. I que, arrel d’això, desitgen les aportacions d’algú altre per a poder resoldre-ho de la millor manera possible, tant si parlem de problemes materials com dels que alteren el nostre equilibri psicològic i mental.

Resumint direm que, a part de solucionar de manera autònoma moltes de les teves situacions, amb aquests requisits previs, també podràs resoldre les altres amb l’ajuda de persones conegudes, amistats o professionals. I sempre, sempre, sempre mantenint, alhora, la teva autoestima.

Si et costa demanar ajuda, t’animem ancomençar per aquí. Escriu-nos a Tupots@tupotspsicologia.com o truca’ns al 636233826 i ho farem fàcil.

 

Lídia Costa Ballonga. Psicòloga col.legiada 11.743 per COPC. Llicenciada en Psicologia per la UAB, Curs de Postgrau en Psicologia Clínica i de la Salut per la UdG, Màster ITEAP en Intervenció Clínica i Escolar | Psicoterapeuta i Orientadora personal, familiar i acadèmica | Formadora d'emprenedors, buscadors de feina i treballadors en actiu | Docent en col.lectius de joves, adults, dones i gent gran | Col.laboradora en mitjans audiovisuals i de premsa escrita

No hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Pinterest
LinkedIn